For tænder og tandkød gælder det, som før du blev gravid, at tænderne skal holdes rene med tandbørste og fluortandpasta. Mange skal også bruge tandtråd. Hvis du har morgenkvalme, så børst kun tænderne let om morgenen og gør mere ud af det om aftenen.
Hvis du under graviditeten får en dille med at spise slik, skal du være ekstra opmærksom på at holde tænderne rene. Undersøg, om du kan erstatte slikket med sukkerfrit slik.
Lider du af opkast i forbindelse med 1. trimester er det vigtigt at du ikke børster tænder op til en time efter, da tandbørstning slider hårdt på syrepåvirket emalje. Brug i stedet f.eks mundskyl eller tyggegummi umiddelbart efter for at få en bedre smag i munden.
Det er bakterier, der giver tandkødsbetændelse og blødende tandkød. Under graviditeten reagerer tandkødet ofte meget kraftigt og kommer let til at bløde. Det skyldes de naturlige ændringer i hormonbalancen. Du skal fortsætte med at børste tænderne omhyggeligt med blød tandbørste og fluortandpasta, bruge tandtråd eller tandstikkere, som du er blevet vejledt hos tandlægen. Så forebygger du, at det giver dig problemer senere.
Ofte vil det være fornuftigt med et ekstra besøg hos tandlægen under graviditeten, hvis du er en af dem, der danner meget tandsten eller har blødende tandkød.
Det er vigtigt, at du passer dine regelmæssige besøg hos tandlægen, og at du fortæller tandlægen, du er gravid. Sammen med tandlægen kan du beslutte, om du kan vente med eventuelle større behandlinger til efter fødslen. Som regel kan behandlinger foretages i 2. trimester, hvorimod større behandling (ikke tandrens, røntgen o.lign.) i 1. og 3. trimester bør udskydes, hvis muligt. Skulle der opstå et akut problem, behøver du ikke være nervøs for, at behandlingen skader dig eller barnet, vi skal nok passe på jer begge to. Er du i tvivl om det mindste, er du altid velkommen til at spørge tandlægen.